Huśtawka: od depresji po dobry nastrój - to życie osób chorujących na trudną do zdiagnozowania chorobę afektywną dwubiegunową. Psychiatra prof. Piotr Gałecki mówi o jej objawach, skutkach i szansach na normalne życie.

Brak radości czy chęci do życia nie jest naturalnym stanem człowieka w jakimkolwiek wieku. Bywa objawem choroby, często – depresji. U seniorów zdarza się mylić ją z otępieniem lub lekceważyć. To błąd!

Większość Polaków wie, że udar i nowotwór mózgu to schorzenia tego organu. Niewiele jest świadomych, że choroby mózgu to także migrena, depresja czy otępienie. Części chorób mózgu można zapobiegać.

Zła dieta może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory, ale także depresję, stwardnienie rozsiane, choroby Parkinsona i Alzheimera, migrenę czy ADHD. Naukowcy opracowali tzw. MIND diet, redukującą ryzyko zachorowania na alzheimera o 53%. Jest ona oparta w dużej mierze na zaleceniach diety śródziemnomorskiej. Co jeść, żeby nasz mózg pozostał jak najdłużej w dobrej kondycji i aby zapobiegać jego schorzeniom?

Czy twój sposób wysławiania może pozwolić przewidzieć twój stan umysłu w przyszłości, a nawet przewidzieć rozwój psychozy?

Po traumatycznym uszkodzeniu mózgu zdarza się, że dokonuje on autonaprawy, tworząc nowe komórki nerwowe, by zastąpić uszkodzone.