Neuroinżynier Ed Boyden chciał wiedzieć, jak małe biocząsteczki w mózgu tworzą emocje, myśli i uczucia, chciał znaleźć molekularne zmiany, które prowadzą do zaburzeń takich jak epilepsja czy Alzheimer.

Zła dieta może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory, ale także depresję, stwardnienie rozsiane, choroby Parkinsona i Alzheimera, migrenę czy ADHD. Naukowcy opracowali tzw. MIND diet, redukującą ryzyko zachorowania na alzheimera o 53%. Jest ona oparta w dużej mierze na zaleceniach diety śródziemnomorskiej. Co jeść, żeby nasz mózg pozostał jak najdłużej w dobrej kondycji i aby zapobiegać jego schorzeniom?

Czy twój sposób wysławiania może pozwolić przewidzieć twój stan umysłu w przyszłości, a nawet przewidzieć rozwój psychozy?

Dla mózgu liczy się każda minuta! ...takie jest motto doniosłego dokumentu, który ogłoszony został 22 czerwca 2017 roku w Parlamencie Europejskim a powstał jako wynik projektu badawczego Europejskiej Rady Mózgu (EBC). Cel projektu – odpowiedź na pytanie: jak zoptymalizować badania, leczenie i opiekę w obszarze chorób mózgu, czyli w obszarze, gdzie dla pacjenta najbardziej liczy się czas. Czas oczekiwania na trafną diagnozę i natychmiastowe podjęcie terapii.

Nawet najlepsza reklama nie zachęci osoby, która nie lubi jogurtu, do jego kupienia. Reklamy skłaniają jedynie do wyboru konkretnej marki. Ale nie wpłyną na kogoś, kto ma już wyrobione zdanie. Nie ma w mózgu człowieka czegoś takiego jak „buy-button”. Nie da się konsumenta zmusić do jakiegoś działania. – twierdzi profesor Rafał Ohme – ekspert neuromarketingu.

Uwaga nie dotyczy tylko koncentrowania się na danej rzeczy. Uwaga polega również na tym, że nasz mózg potrafi filtrować informacje. Mehdi Ordikhani-Seyedlar zajmuje się neurobiologią komputerową.